Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ в програмі «Громадська хвиля»

8 Серпня 2018

В ефірі Сергій Стуканов та Євген Павлюковський. Це програма «Громадська хвиля».

Рубрика «Своїми руками» — про те, як активні громадяни змінюють країну.

У нашій студії Андрій БОГДАНОВИЧ, громадський діяч і засновник громадської організації «Фундація.101», яка, у свою чергу, створила мобільний додаток «КАРАТЄЛЬ» і позиціонує цей проект як Всеукраїнську книгу скарг.

Спробуємо двома словами окреслити, як це працює: завантажуєте додаток на свій смартфон, якщо ви хочете поскаржитися на якісь речі місцевій чи загальній владі, то фотографуєте чи робити відео проблеми, відсилаєте через додаток, там його опрацьовують юристи і направляють у відповідні органи, які за це відповідають, через певний час на ваш смартфон приходить відповідь. Чи все я правильно окреслив?

Так. Суть мобільного додатку полягає в тому, щоб ви могли легко поскаржитися на правопорушення. У нас є ряд категорій, по яких можна направляти скарги, це: ями на дорогах, порушення благоустрою, продаж прострочених товарів, куріння в закладах харчування тощо. Ви встановлюєте додаток, фотографуєте проблему, коротко заповнюєте інформацію (супровід, адреса, де це відбулось) і відправляєте. Це потрапляє в нашу організацію, наші юристи опрацьовують, якщо бачать, що проблема є, беруть її в роботу.

У нас є певний алгоритм, як ми відкидаємо фейкову інформацію тощо. Ще на технічному рівні відсікаються фейки. Коли беремо в роботу, то пишемо звернення до того органу влади, у більшості випадків, а інколи і до приватних структур, — які мають це порушення усунути. Все відбувається згідно Закону України «Про звернення громадян», але від імені нашої організації. Тобто персональні дані людини, яка відправила нам інформацію, у зверненні не фігурують. В органу влади є місяць на те, щоб розглянути і надати відповідь. Приблизно через місяць нам приходить відповідь, і ми завантажуємо відповідь органу влади в систему. Користувач може переглянути в себе в телефоні в мобільному додатку офіційну відповідь на наше звернення, але з питання, яке його турбувало.

Це те, з чого ми запустили цей проект. Так він працював близько року. Зараз у нас є нововведення, я про них також розкажу.

По суті, система працює як книга скарг. Людина, за вашого посередництва, може усунути проблему за допомогою різних інституцій держави. Але при цьому, що цікаво, сам додаток називається КАРАТЄЛЬ. Тому я і питання поставлю відповідне: скільки за понад рік вашого існування вдалося «покарати» інституцій?

Звичайно, тут закладена певна маркетингова складова. Назва була не просто так обрана, вона мала зацікавити, зачепити людину спробувати наш застосунок.

Ми працюємо з 20 квітня 2017 року. Маємо трохи більше 18 тисяч користувачів. Всього за більше року нашого існування ми обробили близько шести тисяч звернень. Якщо говорити про результативність, то, зазвичай, 85-90% проблем вирішується. Звичайно, не завжди. Буває приходить відповідь, що немає зараз коштів, щоб усунути цю проблему, або інше. Але в більшості випадків вирішується.

Для того, щоб утримувати такий додаток, потрібен офіс, група фахівців, які працюють не на благодійних засадах. Як вам вдалося все організувати? І з чого все починалося?

Почалося все з ідеї зробити сервіс для лінивих скаржників, тому що більшість людей не знають, куди звертатись чи як писати звернення. Або, наприклад, ви можете йти, вступити в яму чи калюжу, ви обурені, на емоціях, а поки дістанетесь дому, навіть якщо ви вмієте ці звернення писати, ви вже охололи і вам не хочеться нічого робити.

Якщо відповідати на питання, як ми запустилися, то зробили це спільно з краудфандинговою платформою People’s Project, — на нашу думку, однією з найпрозоріших в Україні платформ, — запустили краудфандинговий проект, збирали кошти на реалізацію його, і більше півроку утримували всю проектну команду. Зараз ми так само збираємо кошти через наш сайт, звертаємося до наших користувачів з проханням підтримувати нас. Ми навіть зробили можливість нашим користувачам ставати нашими спонсорами, щомісячно жертвуючи певну суму коштів на підтримку нашого проекту. Можна обрати регулярну підтримку чи разову. Для цього потрібно зайти на сайт karatel.ua і заповнити форму. Для наших спонсорів робимо приємні сюрпризи, наприклад, надсилаємо нашу сувенірну продукцію.

Розкажіть, будь ласка, про якісь історії успіху, які найбільше запам’яталися?

Насправді історій успіху просто безліч. Майже щодня публікуємо одну з них на наших сторінках у соцмережах, в яких ми присутні. Зазвичай, історії успіху, які ми публікуємо, складаються з проблеми, що було (наприклад, яма на дорозі), як виправили (фотографія зробленого) і додаємо офіційну відповідь.

До речі, фотографії ви ходите робите чи влада надсилає фотографії про те, що вона щось зробила?

У зверненні до органу влади ми додаємо фотографії самої проблеми і просимо надати фотопідтвердження виконаних робіт. Вони це роблять не завжди. Інколи фотографії, надіслані владою, бувають не дуже якісні. Тому одночасно із цим просимо наших користувачів, зокрема того, хто нам цю проблему прислав, за можливості перевірити, чи дійсно все було виконано і надіслати нам фотографії. Дуже часто користувачі самі присилають фотографію. Інколи буває так, що ми ще не встигли отримати офіційну відповідь, а користувач вже надсилає фотографії виконаного.

Наскільки державні структури демонструють гнучкість у співпраці?

Зауважте, що в нас проблеми, які ми виправляємо, з певних категорій. Тобто не можна про будь-що нам написати. Є фіксований перелік проблем, за яким ми приймаємо звернення. Найбільш популярними з цих категорій є ями на дорогах і порушення благоустрою. Остання категорія досить широка: це графіті на стінах, невивезене сміття тощо. З кейсів, які успішні, є купа ям, які залатали, сміття, яке повивозили. Ще однією з поширених проблем в України є графіті як реклама наркотичних засобів. До речі, поки ми не почали цей проект робити, я навіть не думав, що з цим є така проблема. Ми дуже часто отримуємо скарги саме на це. І це завжди замальовується дуже швидко.

Проблеми за тими категоріями, які в нас є, людина може зафіксувати на фото чи відео, щоб було візуально видно, що ось ця проблема є.

Скільки людей загалом знадобилося вам, щоб організувати таку корисну службу?

Над проектом наразі працює два юристи, один аналітик, піарник і я як керівник проекту. Виходить, п’ять-шість людей працює над проектом.

Швидкість, з якою опрацьовуються запити, залежить виключно від того, як відповідає компетентний державний орган, чи якщо дрібні порушення, то, наприклад, зв’язуєтеся з ОСББ?

Зараз ми додали окремий розділ, який називається «Книга скарг», куди підключаємо органи влади чи приватні структури, які готові працювати напряму. Тобто без опрацювання заявки нашим юристом. Для прикладу, ми вже підключили Київпастранс, Житомиртранспорт, Київблагоустрій. Якщо ви хочете звернутися в ці три установи, то можна скористатися цим розділом і написати напряму в цю організацію, без обробки нашим юристом. Відповідь теж не іде через нас. Це наш новий розділ.

Якщо говорити про оперативність опрацювання наших звичайних заявок, ми обробляємо протягом одного чи двох днів максимум, а ось сама відповідь від органу владу може приходити протягом місяця.

У більшості випадків насилаємо звернення до органів місцевого самоврядування: місцева адміністрація, міська рада, сільська рада, а також Держпродспоживслужба. Тому що одна з категорій, по якій нам можна поскаржитися — це продаж прострочених товарів у магазинах.

Яка інтенсивність подачі заявок на день? Чи зростає вона? І скільки загалом ви спроможні за добу обробити?

Буває по-різному. На самому початку було дуже багато: на день приходило по 50-100 заявок. Потім тенденція трохи впала. Взимку були дні, коли взагалі не було заявок. З настанням весни-літа знову почало надходити по 30-40 на день. Не можна сказати, що однакова кількість заявок находить на день. Якоїсь закономірності ми поки не побачили.

Чи збираєтеся розширюватися? Чи плануєте співпрацювати з новими сферами?

Ми хочемо розвивати наш мобільний додаток у контексті «Книги скарг», до якої будемо під’єднувати організації, які хочуть і можуть працювати напряму з користувачем. Ми також зробили окремий розділ «Відеонавчання», де публікуватимуться спеціально відзняті відео для наших користувачів, типу, як себе поводити в різних ситуаціях. Говоритимемо про юридичні поради. Наразі вже є відео з колишньою представницею Уповноваженої з прав людини Іриною Кушнір, вона розповідає про доступ до публічної інформації, які є види інформації тощо. Це доступно тільки для користувачів мобільного додатку. Ми плануємо доповнювати цей розділ відео з захисту прав споживачів тощо.

Тобто паралельно розвиваєтеся в якості освітньої платформи.

В якійсь мірі, так. Можливо, як спеціалізований напрямок, юридичні поради для громадян.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше