Новини

«Каратєль» рейтингує: перший квартал 2018 року

16 Квітня 2018

У цьому матеріалі вестимемо розмову про підсумки роботи Всеукраїнської книги скарг «КАРАТЄЛЬ» за перший квартал 2018 року. За цей період відповідь на 591 заявку надали 86 державних інституцій та приватних установ, починаючи від міністерського рівня і закінчуючи житлово-будівельним кооперативом столичного мікрорайону.

За перші три місяці цього року ми охопили всю Україну, тобто під оцінювання потрапили органи влади і не тільки з 25 регіонів: Буковини, Вінниччини, Волині, Донеччини, Дніпропетровщини, Житомирщини, Закарпаття, Запоріжжя, Київщини, Кіровоградщини, Луганщини, Львівщини, Миколаївщини, Одещини, Полтавщини, Прикарпаття, Рівненщини, Сумщини, Тернопільщини, Харківщини, Херсонщини, Хмельниччини, Чернігівщини, Черкащини й міста Києва.

Першим місцем за кількістю наданих і закритих заявок володіють і нікому не віддають кияни. На їхньому рахунку трохи менше половини від загальної кількості відповідей — 260. Востаннє, у грудні, ми звітували, що другими в компоненті «ініціативність» були користувачі з Запоріжжя та області. Однак в цьому рейтингу вони випали з першої трійки. Тож тепер другий рядок посіли користувачі з Дніпра та регіону (56 закритих заявок), зокрема в регіоні відзначимо місто Кам’янське, звідки регулярно надходять до нас заявки. Харків з областю зовсім на трішечки, але все таки перестрибнули через Миколаївщину, і заявили свої права на бронзу в компоненті «кількість наданих відповідей» (50). Варто відзначити зростання ініціативності від користувачів з Буковини та Житомирщини — до 18 відповідей на кожний регіон.

Щодо детального аналізу того, звідки надходили відповіді на звернення проекту «КАРАТЄЛЬ» у першому кварталі, то маємо такий перелік органів влади та приватних структур:

  • Міністерство економічного розвитку і торгівлі України;
  • 9 обласних державних та військово-цивільних адміністрацій — Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Черкаська, Чернівецька;
  • Служба автомобільних доріг у Полтавській області;
  • Державне підприємство «Івано-Франківський Облавтодор»;
  • 34 міських і 1 селищна ради — у Бердичеві, Броварах, Бучі, Вишгороді, Вишневому, Дніпрі, Дружківці, Житомирі, Жмеринці, Запоріжжі, Злочеві, Івано-Франківську, Ізюмі, Кам’янець-Подільському, Кам’янську, Києві, Кривому Розі, Луцьку, Львові, Миколаєві, Одесі, Полтаві, Переяслав-Хмельницькому, Рівному, Роздільній, Сєвєродонецьку, Сумах, Тернополі, Ужгороді, Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Чернівцях, Чернігові, Черкасах, Нижньому;
  • КК «Київавтодор»;
  • Управління патрульної поліції у м. Києві;
  • ПАТ «Запорізьке кар'єроуправління»;
  • 4 районні державні та військово-цивільні адміністрації — Коростенська, Попаснянська, Роздільнянська, Лиманська;
  • Деснянське управління поліції ГУНП у м. Києві;
  • 28 районних адміністрацій у Дніпрі, Запоріжжі, Кам’янському, Києві, Львові, Миколаєві, Харкові;
  • ЖБК «Буревісник-3».
Загальний рейтинг

Позначки «все виконано» досягли 18 держустанов. Серед них Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, яке раніше двічі потрапляло до нашого рейтингу, але жодного разу не могло похизуватися результатом. Близькими до ідеалу в 100% були Черкаська міська рада, яка закрила сім заявок на 93% результативності, та Чернівецька міська рада, показники якої — 18 заявок на 92%. За І-й квартал найбільшу кількість заявок опрацювала Київська міська державна адміністрація з досить непоганим відсотком зробленого — 79%. А загалом, примітно, що оцінку в 75% відсотків мають 56 державних установ. Не дотягнули до цього показника, наприклад, КК «Київавтодор» (72%), а також міськради Запоріжжя (70%), Житомира і Сум (по 68% в кожної), Дніпра та Полтави (по 67% в кожної).

Варто підкреслити, якість опрацювання на 50% і вище продемонстрована в першому кварталі 82 (!!!) структурами з 86 оцінених. На результат більш-менш прийнятний не допрацювали лише 4 інституції — це Житомирська ОДА, Одеська міська рада та дві районні адміністрації в Запоріжжі.

Однак виокремимо, що жодна з установ, яка надали відповіді користувачам у січні, лютому і березні, не перебуває на позначці 0%.

РДА Київ

194 закритих заявки — саме стільки на рахунку столичних РДА м. Києва у першому кварталі. Починаючи від листопада 2017 року жодна з десяти київських райдержадміністрацій не може досягти 100%. Теперішній рейтинг очолює Деснянська РДА, яка закривала минулий рік на останньому місці. На сьогодні вони зробили 17 заявок з результативністю в 90%. Наші вітання голові району Заболотному Геннадію Вадимовичу. Практично так само — на 89% — була оцінена користувачами Всеукраїнської книги скарг «КАРАТЄЛЬ» робота Святошинської районної держадміністрації в місті Києві. За період 1-го кварталу 2018 року вони опрацювали значну кількість заявок — 24. Очільник органу влади Каретко Володимир Олександрович може пишатися своїми підлеглими.

Приємно, що всі РДА Києва мають щонайменше 64% результативності, і опрацьовують вони не по одному нашому зверненню. Проте аутсайдери є навіть там, де всі начебто намагаються працювати якнайкраще. В цьому рейтингу найгіршою районною адміністрацією стала Солом’янська, якою опікується Шкуро Максим Юрійович. У них і найменша кількість заявок, і останнє місце серед десяти адміністрацій столичних районів.

РДА Запоріжжя

За два зимових місяці й один весняний попрацювати довелося п’яти районним адміністраціям Запорізької міської ради. Вперше від вересня 2017 року, коли ми почали окремо аналізувати РДА Запоріжжя, жодна з райадміністрацій не досягла 100%. Та й взагалі їхня результативність у першому кварталі 2018 року бажає кращого. От візьмемо Дніпровський район, в ньому керує Онода Костянтин Костянтинович. У цьому рейтингу — це найкраща районна адміністрація Запоріжжя. Проте відсоток результативності на рівні лише 70 пунктів. Хоча і заявок чимало — 10. Потім вишикувалися в ряд три райони, які не змогли 3-4 звернення результативно завершити. Тому на цьому тлі робота адміністрації Дніпровського району виглядає переконливо. Звичайно, якщо не порівнювати з РДА інших обласних міст.

На жаль, мусимо констатувати, що один з лідерів грудневого рейтингу — Комунарський район — скотився на останню позицію. Не вдалося підлеглим Мостового Валерія Олександровича проявити себе, розібравшись з нашою заявкою на якихось 25%.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше