Новини

У 2017 році лінію розмежування перетнули майже 12 млн разів

27 Лютого 2018

Після аналізу динаміки перетину на кожному працюючому КПВВ на Донбасі окремо ми підсумували загальну кількість перетинаючих лінію зіткнення в 2017 році, виокремили динаміку переміщення осіб, куди прямували частіше — вбік контрольованої чи неконтрольованої території — щомісяця й за рік загалом, а після цього отримані дані порівняли з 2016-м.

Якщо дивитися наш попередній матеріал, коли ми проводили паралель між 2015 і 2016 роками, то варто нагадати про те, що у 2015-му більшу частину року діючими були лише два контрольних пункти. Тоді як у 2016-му, як і в 2017-му, протягом року функціонували п’ять КПВВ — «Мар’їнка», «Новотроїцьке», «Майорське», «Гнутове» (всі чотири в Донецькій області) і «Станиця Луганська» (єдиний КПВВ в Луганській області).

Підсумувавши дані за минулий рік, ми можемо відзначити, що кількість перетинаючих збільшилася на третину (це понад 4 млн осіб), аніж у позаминулому році. Другий рік поспіль зберігається тенденція зменшення різниці між напрямками руху: 2015 — 2%, 2016 — 0,8%, 2017 — 0,2%. Проте спільним залишається перевага напрямку вбік неконтрольованої території.

Навантаження на контрольні пункти у 2017 році

Якщо дивитися на динаміку перетину, то бачимо схожу тенденцію: найменша кількість перетинів зафіксована в перші два місяці року, потім навесні поступово набирає обертів активність людей (з невеличким відтоком у квітні), літо є найдинамічнішим за цим показником (можливо, через довший графік роботи КПВВ у цей період), а восени спостерігаємо спад активності, хоча й не до показників весни. З травня по грудень КПВВ на Донбасі пересікали понад 500 тис. осіб за місяць в обидві сторони. А ось позначку в 600 тис. осіб зафіксували тільки раз (і лише вбік непідконтрольної території) — у серпні. Тож можна говорити, що громадяни більше перетинають лінію зіткнення в другому півріччі кожного року.

Варто виокремити, що з січня по травень люди частіше рухалися вбік контрольованої території, тоді як з червня по грудень тенденція на користь неконтрольованої території. Проте здебільшого показники напрямків руху не мають суттєвої різниці між собою, окрім відчутних сплесків вбік неконтрольованої території у червні, серпні й грудні, коли різниця між напрямками склала щонайменше кілька десятків тисяч чоловік.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше