Новини

Навантаження на контрольні пункти в'їзду-виїзду в 2017 році

16 Лютого 2018

Як і торік, аналізуємо роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях. У серпні громадська організація «Фундація.101» презентувала інфографіку динаміки перетину лінії зіткнення за перше півріччя 2017 року. А наразі пропонуємо вам подивитися на те, якою була загальна тенденція потоків на КПВВ за минулі 12 місяців.

В цьому матеріалі використовуємо дані від Державної прикордонної служби України, які були надані нам у відповідь на наш офіційній запит до установи. Нагадаємо, що на Донбасі працюють п’ять КПВВ: чотири в Донецькій області — «Мар’їнка», «Новотроїцьке», «Майорське», «Гнутове», і один в Луганській — «Станиця Луганська».

На відміну від 2016 року, найбільш завантаженим контрольним пунктом у 2017 році стала «Мар’їнка». За попередні 12 місяців кількість перетинів в обидва напрямки склала 2,899 млн разів. Притому що у 2016 році показники на цьому КПВВ не дотягнули до позначки в 2 млн. Примітно, що в 2017 році повз контрольний пункт «Мар’їнка» людський потік більше рухався на сторону підконтрольної території, а ось позаторік все було навпаки. Два роки поспіль сталим залишається той момент, що після зимового спаду в січні-лютому з березня на «Мар’їнці» суттєво зростає наплив, який тримається до грудня. У 2017 році пік перетинів припав на літні місяці, у цей час люди активніше в’їжджали на підконтрольну Україні територію.

Переміщення людей через лінію зіткнення - КПВВ Мар'їнка

Найбільш завантажений КПВВ 2016 року «Майорське» у 2017-му прийняв на себе 2,717 млн осіб. Цифра, порівнюючи з попередніми даними, зросла трохи менше ніж на півмільйона. Так само, як і позаторік, більше людей прямували вбік неконтрольованої території. Проте відмінним є те, що різниця між обома напрямками в минулому році була не такою суттєвою: у 2017 році розрив склав 1,2% між тими, хто в’їжджав на контрольовану територію і виїжджав у протилежний бік, тоді як у 2016 році цей показник був на рівні 4,4%. Також різними були піки навантаження: за рік до цього найактивніше КПВВ працював у квітні-травні з поступовим після цього спадом, а ось в 2017 році можна виокремити два напливи і обидва у другій половині — у серпні й грудні.

Переміщення людей через лінію зіткнення - КПВВ Майорське

Дещо неочікувано на третє місце по навантаженню вийшло КПВВ «Станиця Луганська», а не КПВВ «Новотроїцьке», що ми спостерігали в 2016 році. Але саме єдиний на Луганщині контрольний пункт в’їзду-виїзду прийняв на себе в 2017-му третю за сумою кількість осіб — 2,445 млн. Якщо порівнювати з позаторішньою інформацією, то зростання за рік сягнуло понад 1,1 млн чоловік. Окрім того, в 2017 році не на багато, але більше рухалися вбік неконтрольованої території — різниця в 0,2%, тоді як у 2016 році відрив був близько 1,4% і на користь в’їзду на контрольовану територію. Піку, як і позаторік, на цьому контрольному пункті досягли в серпні.

Переміщення людей через лінію зіткнення - КПВВ Станиця Луганська

Не на багато, але КПВВ «Новотроїцьке» поступилося «Станиці Луганській». У 2017 році повз цей контроль пройшли 2,382 млн разів. Це трохи більше ніж на 1 млн, аніж зафіксували в 2016-му. Два роки поспіль активнішим за підсумками року залишається рух у напрямку окупованої території, хоча за минулі 12 місяців різниця достатньо скоротилася: 1,4% в 2016 проти 0,4% 2017. Пік навантаження на цьому контрольному пункті припав на липень-серпень з подальшим щомісячним зменшенням, так само було за рік до того.

Переміщення людей через лінію зіткнення - КПВВ Новотроїцьке

На КПВВ «Гнутове» зафіксували найменшу кількість перетинів — 1,398 млн. Проте ця цифра все одно більша за попередню — майже на 300 тис. осіб. Активніше, як і позаторік, люди рухалися вбік контрольованої території. Піків у цьому році було два, притому в березні хвиля активності торкнулася напрямку «в’їзд на контрольовану територію», а в червні — «виїзду на неконтрольовану територію». Притому, як ви можете самі побачити на графіку, у червні приблизно на 50 тис. осіб більше пройшло контроль вбік непідконтрольної території, аніж тих, хто рухався вбік підконтрольної.

Переміщення людей через лінію зіткнення - КПВВ Гнутове
КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше