Новини

Опитування громадян на контрольних пунктах у грудні

6 Січня 2017

Громадська організація «Фундація.101» підвела підсумки опитування громадян на лінії зіткнення, які перетинали контрольні пункти в’їзду-виїзду в грудні 2016 року. Під час анкетування громадян, що проводилося в рамках власної ініціативи «Прифронтова інспекція», було опитано 2695 осіб на всіх КПВВ у Донецькій та Луганській областях.

Згуртувавши отримані показники на КПВВ «Майорське», «Мар’їнка», «Новотроїцьке», «Гнутове» і «Станиця Луганська», виявилося, що основні причини стурбованості людей минулих місяців — великі черги, обстріли, умови очікування та обстріли — втратили від 2% до 9%. Так, наявність значних пасажиро-транспортних скупчень турбувала в грудні 78% респондентів проти 81% у листопаді (різниця склала 3%). Можливість потрапити під обстріли в грудні лякала 47% проти 55% у листопаді (різниця — у 8%). Умови очікування в чергах у грудні були неприйнятними для 26% проти 37% у листопаді (різниця — у 9%). А замінування узбіч у грудні хвилювало 7% опитуваних проти 9% у листопаді (різниця — у 2%).

Серед головних причин, які стимулювали людей перетинати лінію розмежування на сході України через контрольні пункти в’їзду-виїзду в грудні 2016 року, залишаються відвідування родичів, здійснення покупок і зняття готівки. В грудневому анкетуванні відвідування родичів і здійснення покупок відзначили по 38% респондентів. Однак при однаково набраних показниках, якщо брати до уваги опитування в листопаді, «відвідування родичів» втратило 3%, тоді як здійснення покупок, навпаки, набрало 3%. Досить суттєву кількість відсотків (6%) у грудні втратив пункт «зняття готівки», який обрали 27%, хоча попереднього місяця було 32%.

З четвертого по шосте місце в переліку причин, через які громадяни проходять повз КПВВ убік непідконтрольної чи підконтрольної території, розмістилися вирішення проблем з документами, робота і відвідування власності. Рідше у грудні, аніж у листопаді, люди виокремлювали відвідування власності — 9% проти 13% (різниця — у 4%). Проблеми з документами назвали 13% у грудні проти 15% у листопаді (різниця — у 2%). Пункт «робота» у грудні втратив найменше, порівнюючи з показниками листопада, — 9% проти 10%.

Окремо зауважимо, починаючи від вересня, кожного місяця ми фіксуємо тенденцію до зниження серед подорожуючих машиною, хто не зміг перетнути лінію зіткнення через черги. У грудні цей показник досяг 8%, хоча у вересні сягав 23%.

Опитування громадян на КПВВ охопило період з 1 по 31 грудня 2016 року.

Опитування громадян на КПВВ у грудні
КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше