Новини

Старт моніторингу КПВВ «Станиця Луганська»

12 Жовтня 2016

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ в коментарі для «Громадського радіо» розказав про запуск моніторингу контрольного пункту в'їзду-виїзду «Станиця Луганська» в рамках проекту «Прифронтова інспекція».

Як розпочалася робота спостерігачів на «Станиці Луганській»?

Спершу відзначу, що до початку роботи на КПВВ «Станиця Луганська», наші монітори тривалий час вже стежать за роботою всіх працюючих КПВВ на лінії зіткнення в Донецькій області. Зараз, за підтримки Агентства ООН у справах біженців, ми почали моніторити «Станицю Луганську». Наразі складно говорити про якісь глобальні проблеми в роботі контрольного пункту, бо зробили лише два моніторингові візити. В цілому, наш проект «Прифронтова інспекція» розрахований до кінця року. Тому ми будемо регулярно навідуватися до контрольного пункту «Станиця Луганська» і дивитися, як відбувається перетин КПВВ, тобто як перевіряють документи у людей, чи не порушують їхні права тощо.

Однак деякі побачені проблеми вже можу озвучити. Наприклад, туалети, якими користуються люди на контрольному пункті, забруднені, їх давно не прибирали. Сам контрольний пункт працює більш-менш нормально. Проте через нестабільну ситуацію зі сторони окупованої території — там дуже близько розташований нульовий блокпост, біля якого також поряд блокпост на неконтрольованій території, який бойовики періодично закривають — люди не можуть перетнути в цілому лінію розмежування і змушені повертатися назад. Це не постійно, але періодично таке стається.

Чи відстежуватимуть монітори на КПВВ мітинги та стихійні зібрання людей, які проти відведення ЗСУ зі Станиці Луганської?

Так, наразі там актуальне питання щодо розведення військ з обох сторін конфлікту. Але місцеві жителі, з якими ми спілкувалися, проти цього, тому що, через близьке розташування нульового блокпосту, за яким розпочинається одразу окупована територія, відведення наших військ хоча б на 1-2 км призведе до того, що певні адміністративні будівлі та лікарня залишаться без захисту військових. Оскільки там все дуже поряд, навіть один кілометр дуже критичний для людей.

Ви презентували результати опитування людей, перетинаючих лінію зіткнення, за вересень. І відмітили, що зросла кількість людей, які побоюються обстрілів. На вашу думку, чому саме зараз розпочалася така тенденція, адже обстріли фіксували й раніше.

Наразі складно сказати, що саме в останній місяць зросла кількість людей, які почали боятися обстрілів, адже ми провели поки лише два опитування: одне — в серпні протягом двох тижнів, друге — за 1-30 вересня. Дійсно, якщо порівнювати із серпнем, то у вересні зросла на 10% кількість людей, які побоюються обстрілів — з 27% у серпні до 37% у вересні. Однак все одно цей пункт залишається на другому місці, бо першу позицію утримує пункт «наявність великих черг». У серпні цей пункт обрали 78%, у вересні майже та сама кількість — 77%. Тобто майже удвічі частіше людей турбують надмірні черги, а не обстріли. Хоча, звичайно, питання особистої безпеки для людей є важливим, адже говорять і про те, що бояться обстрілів, а також замінування територій уздовж дороги, на якій люди очікують в чергах.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше