Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ нагадав правила перевезення товарів через лінію зіткнення

2 Жовтня 2016

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ в коментарі для радіо «Голос столиці» нагадав правила перевезення товарів через лінію зіткнення, а також розповів про новий мобільний додаток «Скарга.101», за допомогою якого можна швидко надіслати повідомлення про порушення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду на лінії зіткнення.

Чим регламентується перетин лінії зіткнення в Донецькій області? Які існують обмеження?

Наша громадська організація здійснює моніторинг контрольних пунктів в’їзду-виїзду в Донецькій області, і за правилами перетину контрольних пунктів, які регламентуються Тимчасовим порядком контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів, є обмеження на товари і продукти, які можна перевозити через лінію зіткнення, через контрольні пункти в’їзду-виїзду. Наприклад, якщо говорити про товари, це виключно для власного використання, тобто не в комерційних цілях. Також є певні обмеження по вартості та їхній вазі. Наприклад, можна провозити товар на сукупну вартість 10 тисяч гривень або 50 кг на одну особу. Якщо говорити про продукти для власного споживання, маю на увазі харчові продукти, це еквівалент 5 тисяч гривень або 50 кг на одну особу.

Таким чином, якщо ви везете товар чи продукти і вкладаєтеся в ці норми, то ви зможете без проблем перетнути лінію зіткнення, провозячи ці товари. Зрозуміло, коли людина везе на продаж, якщо говоримо про контрабанду, то в такий спосіб намагаються провезти товар для продажу, власного збагачення. Ось такі перевезення блокуються. Через контрольні пункти ви це не провезете, а ті, хто займаються контрабандою, везуть її іншими шляхами.

На вашу думку, такі обмеження, які ви назвали, є необхідними?

Звичайно, є певний сенс встановлювати обмеження. Треба розуміти, що в тому регіоні ми маємо військовий конфлікт. Люди, які мешкають на окупованій території, обмежені у виборі товарів та їжі. Там реально цього дуже мало. І вони перетинають лінію зіткнення, аби скупитися на контрольованій території. Після чого повертаються назад з продуктами для власного споживання. Для того, аби уникнути спекуляцій, і встановлюються такі обмеження. В такий спосіб намагаються запобігти ситуаціям, типу, коли одна людина виїжджає на контрольовану територію і в найближчому населеному пункті скуповує весь товар, а потім повертається на окуповану територію і реалізує його по завищеним цінам.

З продуктами все більш-менш ясно. А як бути з товарами домашнього вжитку? Були прецеденти, коли переселенці з Києва поверталися на окуповану територію за власними речами, і потім їх не пропускали назад, бо вони забагато вивозили. Як бути в такому випадку?

Те, що я говорив раніше, про 50 кг та сукупну вартість в п’ять чи десять тисяч гривень, це саме про їжу та товари для щоденного використання. Окрім цього, Тимчасовим порядком, яким регламентується перетин лінії зіткнення, встановлено обмеження і на інші речі. Наприклад, один телевізор, два мобільних телефони, два переносних комп’ютери тощо. Якщо відкрити Тимчасовий порядок, там все докладно розписано. Перелік обмежень досить великий. Варто звірятися з цим документом або на сайті нашої організації продивитися інфографіку, в якій докладно розписано, що і скільки можна перевозити повз КПВВ. Наприклад, речі для облаштування квартири можна вивозити з окупованої території на контрольовану, але ці речі мають містити ознаки використання, щоб було видно, що це не на продаж. На такі речі особливих обмежень нема. Прикордонники не мають право забрати зайве, якщо ви, наприклад, везете не один, як вказано, а два телевізори. Правильно взагалі вас не пропустити.

Розкажіть докладніше, чим конкретно опікується ваша громадська організація. Ви сказали про те, що займаєтеся питаннями кордону і перетину умовного кордону...

Наша громадська організація вже більше року спостерігає за роботою контрольних пунктів на лінії зіткнення. Наші спостерігачі знаходяться на контрольних пунктах, стежать, як відбувається перевірка документів і товарів у людей. Ми стежимо за дотриманням прав людини, наскільки робота перевіряючих органів на контрольних пунктах відповідає тому, що прописано в Тимчасовому порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів. Якщо бачимо якісь недоліки в роботі або порушення прав людини, ми повідомляємо про це відповідні органи і надаємо рекомендації, як можна це змінити, покращити ситуацію на контрольних пунктах і зробити більш сприятливою для людей процедуру перевірки на контрольних пунктах.

Також ми створили додаток для мобільних телефонів, через який можна поскаржитися на проблему, яка виникла на контрольному пункті. Додаток називається «Скарга.101». Завантажити його можна з нашого сайту. Через цей додаток можна поскаржитися за двома типами порушень: порушення санітарних норм (наприклад, забруднені туалети або відсутня питна вода на контрольних пунктах) або некоректне ставлення з боку співробітників перевіряючих органів (прикордонника або працівника Фіскальної служби). Ми опрацьовуємо кожну скаргу і повідомляємо той орган влади, який має це порушення усунути.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше