Новини

Багатьох трагедій можна було уникнути

24 Грудня 2015

Біля населеного пункту Березове на Донеччині чоловік підірвався на розтяжці і помер від втрати крові, коли його везли в лікарню. Надзвичайна ситуація сталася минулого тижня в районі КПВВ «Новотроїцьке», з боку окупованої території.

Такі трагедії не є поодинокими, і як зазначають учасники проекту «Прифронтова інспекція», їх можна було уникнути, якби Міністерство оборони України дослухалося б до рекомендацій.

За місяць до цієї трагедії спостерігачі проекту, які займаються моніторингом контрольних пунктів в'їзду-виїзду «Зайцеве» та «Новотроїцьке» у Донецькій області, привернули увагу до інформаційних табличок щодо замінування території вздовж дороги до КПВВ. Вони — неприпустимо малого розміру, приблизно формату А4.

ГО «Фундація.101» надіслала свої пропозиції до Генерального штабу Збройних сил України, відзначаючи, що позначки такого розміру не привертають достатньої уваги громадян, які перетинають лінію розмежування. На своє звернення отримали відповідь, що все зроблено згідно з міжнародними стандартами. Хоча додатково вирішено «встановити дротяне загородження з мінними знаками затвердженого зразка». Проте не було зазначено, коли саме це зроблять.

Водночас, в Міністерстві оборони на уточнюючий запит відповіли, що обладнання та утримання контрольних пунктів в'їзду-виїзду у Донецькій і Луганській областях та на прилеглих територіях не відноситься до завдань Збройних сил України. Державна прикордонна служба України також відповіла, що це не входить до її компетенції.

Поки зазначені органи влади перекладають відповідальність один на одного, можна констатувати факт того, що на разі немає структури, яка готова застерігати людей про небезпеку для їхнього життя.

Громадська організація «Фундація.101» попереджає: рухаючись до або від контрольного пункту не з'їждайте з дороги на узбіччя, це може нести загрозу для вашого життя.

Таблички про замінування Таблички про замінування Таблички про замінування Таблички про замінування
КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше