Новини

Фундація.101 презентувала ініціативу в Краматорську

23 Листопада 2015

23 листопада у Краматорську відбулася прес-конференція, присвячена першим підсумкам моніторингу ситуації на контрольних пунктах в'їзду-виїзду «Зайцеве» та «Новотроїцьке», який проходить в рамках проекту «Прифронтова інспекція» громадської організації «Фундація.101». Перші результати перевірки вказаних КПВВ наочно продемонстрували існуючі проблеми.

Як повідомив керівник проекту Андрій БОГДАНОВИЧ, основною проблемою в пропускній системі громадян залишаються великі черги на КПВВ. Так, аби перетнути лінію зіткнення, люди можуть стояти в черзі до 7 годин, а якщо не встигнуть пройти перевірку до закриття КПВВ, змушені ночувати на трасі. Проблему з чергами не до кінця вирішують і недавно відкриті логістичні центри, що розташовані між нульовим блокпостом на лінії зіткнення та КПВВ – у так званій сірій зоні. Адже, по-перше, асортимент товарів, представлений в логістичному центрі, недостатній. А, по-друге, як свідчать очевидці, мало людей мають бажання їхати в логістичний центр, оскільки їх змушують ставати в загальну чергу на «нульовому блокпосту», де вони чекають по 5-7 годин. Вистоявши таку чергу, більшість людей обирають перетинати КПВВ та скуповуватись у звичних їм супермаркетах на підконтрольній Україні території, а не повертати у логістичний центр.

«У більшості випадків співробітники перевіряючих органів спілкуються з громадянами ввічливо, проте нами фіксувались поодинокі випадки грубого поводження з людьми, із приниженням людської честі та гідності зі сторони фіскальних органів. Хотілося б звернути увагу, що Державна фіскальна служба проігнорувала всі зауваження та рекомендації, які ми надсилали до них за підсумком моніторингу. У той час, Прикордонна служба активно з нами співпрацює та вживає відповідних заходів для вирішення проблем», — додав Богданович.

Представник Державної прикордонної служби України підполковник Олексій СОЛОМІН зазначив, що для вирішення проблеми із чергами з 1 грудня буде відкрито додатковий контрольний пункт поблизу Мар’їнки. Новий КПВВ буде мати найбільшу пропускну здатність — до 8 тисяч осіб та 2,5 тисяч транспортних засобів в день — і таким чином суттєво розвантажить КПВВ «Зайцеве» та «Новотроїцьке».

В. о. заступника керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Віктор АНДРУСІВ на завершення додав, що посилені заходи безпеки на КПВВ, що можуть викликати незручності у громадян, в першу чергу направлені на посилення безпеки на території вільної України. Військово-цивільна адміністрація докладає зусиль для спрощення ситуації навколо перетину громадянами КПВВ. Зокрема, на сьогодні послуги перевезення між «нульовим» блокпостом та найближчими великими містами надаються на підставі тимчасової угоди. Але вже найближчим часом буде проведено відкритий конкурс для вибору перевізників.

На завершення брифінгу була піднята тема корупції. Так, на сьогоднішній день спостерігачами ГО «Фундація.101» не було зафіксовано фактів вимагання грошей на контрольних пунктах. Однак в ході опитування громадян на КПВВ надходили скарги про можливість потрапити до пільгової, більш короткої, черги, заплативши 200 гривень. Тому наразі одним з пріоритетів моніторингу буде фіксація таких фактів. Також організація розпочала прийом скарг від громадян в онлайн режимі. Форма для скарг від громадян доступна на нашому сайті.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше