Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ про ситуацію з чергами на КПВВ

12 Листопада 2015

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ в ефірі радіо «Вести» розповів про ситуацію на контрольних пунктах в'їзду-виїзду «Зайцеве» та «Новотроїцьке» у Донецькій області, в рамках реалізації моніторингового проекту «Прифронтова інспекція».

Скажіть, будь ласка, проблема зараз очевидна.  Можливо, її можна було б вирішити в такий спосіб: просто зробити більшу кількість таких пунктів. Чи це можливо зараз? І чи в такий спосіб можна вирішити питання?

Так, наша організація як раз здійснює щоденний моніторинг контрольних пунктів в’їзду-виїзду, зокрема це «Зайцево» й біля Волновихи «Новотроїцьке». Ми також фіксуємо величезні черги на контрольних пунктах — і в бік неконтрольованої території, і в бік контрольованої. На нашу думку, це пов’язано з двома причинами.

По-перше, дійсно дуже велика кількість людей і при цьому мала кількість цих контрольних пунктів, тобто всього два контрольні пункти на всю Донецьку і Луганську області. І от нещодавно, коли відкривався третій контрольний пункт «Курахове», який відносно недалеко знаходиться від КПВВ «Новотроїцьке»,  одразу черги зменшились. Як тільки контрольний пункт «Курахове» закрився через обстріли, знов збільшились черги і на «Новотроїцьке», і на «Зайцево». Тому першою проблемою, на нашу думку, є мала кількість контрольно-пропускних пунктів постійно працюючих. На нашу думку, треба їх збільшувати, адже їх всього передбачено шість, проте вони закриті, і лише два відкриті.

І, по-друге, проблема у логістичних центрах, які знаходяться саме в цій «сірій зоні» — між нульовим блокпостом і КПВВ. Логістичний центр – це, по суті, ринок, на який люди з неконтрольованої території можуть приїхати і купити продукти харчування, зняти пенсії і повернутись назад, не перетинаючи КПВВ. Тому що основна кількість людей, яка їде через КПВВ, — це люди, які їдуть за їжею, яку купують на контрольованій території, знімають пенсії і повертаються назад. І задача логістичних центрів — розвантажити ці КПВВ, щоб люди, не перетинаючи КПВВ, могли скупитись і повернутись. Але оскільки в логістичних центрах дуже малий асортимент товарів, вони не працюють на повну потужність і не виконують свою функцію, то цей трафік не розвантажується. Люди все одно вимушені їхати через контрольний пункт на контрольовану територію, на повноцінні ринки, в магазини, скуповувати продукти й повертатись назад на неконтрольовану територію.

За нашими дослідженнями — саме такі проблеми.

Андрію, чи є зараз корупція на КПП? Наскільки прозорі ці моменти і наскільки це можна зафіксувати на КПП?

Дивіться, наші монітори знаходяться безпосередньо на території КПВВ. Вони можуть спостерігати за роботою прикордонників, за роботою фіскалів. Тобто на самій території КПВВ нами не було зафіксовано, щоб були якісь побори, щоб гроші або вимагали, або брали з людей. Але є дві черги — основна і пільгова, в яку попадає певна категорія осіб — інваліди, люди похилого віку і пасажири з дітьми до одного року, і вони їдуть поза основної черги, не вистоюючи цю кілометрову чергу. Для них все відбувається трохи швидше. І нам люди скаржились, що начебто були випадки, коли, аби попасти у цю пільгову чергу, брали з людей якісь кошти. Проте на даний момент наші монітори таких фактів не зафіксували, це виключно на рівні чуток.  Тому ми не можемо цю інформацію ані підтвердити, ані спростувати.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше