Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ представив книгу скарг додатку «КАРАТЄЛЬ»

10 Грудня 2017

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ розповів про останні новини з життя проекту «КАРАТЄЛЬ» на Громадському радіо в програмі «Київ-Донбас».

Мобільний додаток «КАРАТЄЛЬ» нещодавно оновився до версії 2.0 — про це говорять ініціатори проекту, і тепер всі зареєстровані користувачі системи отримали можливість скаржитися на недоліки в міському громадському транспорті. Я попрошу нашого гостя — засновника проекту Андрія Богдановича.

Наш проект існує з квітня цього року. Починався він з того, що ми зробили мобільні додатки під iOS та Android, через які можна було легко зафіксувати якісь порушення чи недоліки в певних категоріях: порушення благоустрою, ями на дорогах, куріння в закладі громадського харчування, продаж прострочених продуктів у магазинах тощо. Зафіксувати дуже легко: заповнити два-три поля, зробити фото або відео на підтвердження цієї інформації і відправити. Вся ця інформація приходить в нашу організацію ГО «Фундація.101», наші юристи опрацьовують її, якщо вони бачать, що є порушення і достатньо інформації, щоб звернутися до відповідного органу влади або приватної установи, ми надсилаємо звернення до цих установ і просимо усунути зафіксовані недоліки.

Після отримання відповіді (це приблизно місяць проходить, оскільки ми працюємо по Закону України «Про звернення громадян», згідно з яким протягом 30 днів мають надати відповідь), завантажуємо її в систему, і в мобільному додатку користувач може переглянути офіційну відповідь на це звернення. Причому, що важливо, незважаючи на те, що для користування додатком треба зареєструватися в системі, вказати свої персональні дані (телефон, email, ПІБ), проте у зверненнях до органів влади персональні дані людини ніде не фігурують, ми пишемо звернення від імені організації. Тобто сервіс напіванонімний — ми знаємо, хто звернувся, а орган влади не знає.

У нас є певний алгоритм, як ми фільтруємо фейкову інформацію: фото і відео можна робити тільки через сам додаток, не можна підвантажувати із галереї. Це трохи незручно користувачам, проте таким чином ми можемо бути впевнені, що фото зроблено саме в той момент, коли воно фіксується, що воно актуальне, не відредаговане, не позавчорашнє, не минулорічне. Це один з елементів алгоритму, як ми відслідковуємо. Фіксується, де це відбулось — GPS-координати, тому точно знаємо, що саме в цьому місці це порушення зафіксоване. За рахунок цього в нас високий рівень довіри до цих звернень.

Зараз ми додали нову можливість — це «Книга скарг». В цілому ми бачимо розвиток нашого проекту як таку платформу для направлення скарг в різних сферах. Чим відрізняється розділ «Книга скарг» від звичайних скарг, які нам раніше користувачі надсилали? Тут звернення вже іде напряму в той орган влади, який почав з нами працювати, якого ми підключили в систему. І користувач направляє скаргу напряму до органу влади чи приватної установи, оминаючи нашого юриста. І як раз першими ми підключили до системи КП «Київпастранс» і КП «Житомиртранспорт», тому що дуже часто користувачі нам писали, щоб було б добре, якби була можливість скаржитися на порушення в громадському транспорті. Тому що часто або не дають квитки, або водій в маршрутці палить тощо.

Або не бере пільгових пасажирів — це теж розповсюджена історія.

Наприклад, так. І якраз першими організаціями, яким ми запропонували таку можливість, стали «Київпастранс» і «Житомиртранспорт».

Охоче комунальні служби пішли на співпрацю з вами?

На диво, так. Ми навіть трошки не очікували на такий зворотній зв’язок від органів влади. Ми запропонували таку можливість, вони дуже охоче її підтримали. Якщо говорити про «Київпастранс», то в них є така програма, як «Пасажирський контроль», куди можна звертатись по телефону чи писати скаргу на email. Хто їздив у громадському транспорті, бачив, що є плакати з інформацією про те, що якщо є якісь скарги — надсилайте. Ми це побачили, і запропонували «Київпастранс» ще один канал — мобільний додаток, що дуже зручно, людина може швидко все зафіксувати, одразу є точка, де це відбулося. Знову ж таки, це говорить про більший рівень довіри до цього звернення. Одна справа, коли людина дзвонить і повідомляє, що їй щось не сподобалося. А інша — з фото- і відеопідтвердженням, з чітко зафіксованими GPS-координатами.

Тобто саме в Києві і в Житомирі наразі вже можна користуватися такою послугою?

Так. Якщо говорити в цілому про проект, про його першу частину, з якої все починалося у квітні — це працює по всій Україні, можна звертатися по всіх сферах (порушення благоустрою, ями на дорозі тощо). З часу, як ми запустилися, у нас вже зареєстровано 15 тисяч користувачів. Є купа успішних кейсів: були відремонтовані дороги, відновлені паркани. Поширеною проблемою у нас є реклама наркотичних речовин на парканах та будинках. Щодо цього дуже часто звертаються наші користувачі. Це чітко підпадає під категорію «Порушення благоустрою», тому що ці написи зазвичай робляться трафаретом на парканах чи будинках. І коли до нас користувачі звертаються, ми так само пишемо звернення в орган влади, і це все зафарбовують. А ось в новий розділ «Книга скарг» ми плануємо додавати різні організації, які будуть працювати напряму. Поки що там додані тільки КП «Київпастранс» і «Житомиртранспорт».

Скільки було до вас звернень з квітня?

Якщо говорити саме про реєстрацію користувачів, то ми не очікували такого. О 12 годині дня ми провели прес-конференцію, де презентували наш проект — це було 20 квітня. До вечора цього ж дня було рівно 2 тисячі користувачів. На наступний день до вечора було вже 4 тисячі зареєстрованих користувачів. І протягом тижня кількість користувачів зросла до 6 тисяч. Станом на сьогодні їх вже 15 тисяч. Якщо говорити про кількість звернень, то всього нам за цей час надійшло близько 4000 звернень, з них в роботу ми взяли понад 3000 тисяч. Оскільки я вже казав, що ми беремо в роботу, якщо є достатньо інформації про порушення і це видно на фото/відео. Інколи приходять скарги з недостатньою кількістю інформації або зовсім інша сфера (наприклад, в когось тече дах — а у нас наразі немає механізму, аби ефективно на це реагувати). Ось у таких випадках ми відмовляємо в розгляді, пояснюючи через що. Відмов було близько 1000.

Який відсоток історій успіху з цих 3000 прийнятих звернень?

Успішних приблизно 90% випадків. Зараз на першому місці по зверненнях — ями на дорогах (пошкоджене асфальтоване покриття) і порушення благоустрою. Остання категорія досить широка: сюди попадають, наприклад, невивезене сміття біля будинків або пошкодження бруківки біля входу в під’їзд.

І знову ж таки, охоче вирішуються питання. 90% — це майже всі запити були розглянуті, і комунальні служби беруться їх виконувати.

Звичайно, бувають різні випадки. Інколи доходить навіть до комічних моментів. Можливо, вам відомо, що згідно з правилами благоустрою заборонено, наприклад, білити стовбури дерев. До цієї радянської звички можна ставитися по-різному, проте є факт — заборона на законодавчому рівні. І навесні, коли ми тільки-но запустили проект, прийшло звернення стосовно побілки бруківки та дерев. Ми надіслали звернення. А потім почалася цікава історія. Як нам потім розповідав користувач, спершу начальник ЖЕД віддав розпорядження двірнику побілити дерева, а потім, отримавши наше звернення, викликав того до себе і сказав йому, навіщо він це зробив, невже не знав, що за законом це не можна робити. Тобто крайнього зробили виконавця. Навіть до таких випадків доходить.

Абсурд такий. На жаль, така історія розповсюджена в наших реаліях. Ви говорили про фейк. Чи багато їх було? Взагалі яку мету переслідують люди, розміщуючи фейк на вашому ресурсі?

В даному випадку фейк — не досить правильне слово. Фейки відсіюються в нас саме за рахунок технічних перепон, коли фото чи відео можна робити лише через мобільний додаток, тобто відредаговані світлини не можна підвантажувати з галереї — це такий захист від подібних фейків. Користувачі намагалися обійти цю перепону, відкриваючи фотографію на моніторі й роблячи в такий спосіб фото через наш додаток. На сьогодні якість мобільних камер достатньо висока, тому неозброєним оком було складно визначити перефотографоване це з монітору чи ні. Реально, якість дуже гарна. Тож ми вже за іншими критеріями визначаємо автентичність світлини: людина вказує адресу, де це відбулося, але паралельно ми фіксуємо GPS-координати, з якими можемо співставити. Зрозуміло, що не завжди користувачі хочуть ввести в оману. Але оскільки ми звертаємося від імені нашої організації до органів влади, ми маємо бути на 100% впевненими, що інформація відповідає дійсності.

Це багато роботи — відсіювати правдиві повідомлення від неправдивих. У вашій організації працюють юристи. Ви допомагаєте комунальникам бути ближче до споживачів. Яке джерело фінансування вашого проекту?

Ми почали наш проект з того, що звернулися до People’s Project — це краудфандингова платформа, на якій зазвичай збирають гроші на армію та різні соціально важливі проекти. Коли ми до них звернулися, вони вирішили підтримати наш проект. І ми почали збирати кошти для запуску та підтримки нашого проекту через їхній сайт — peoplesproject.com.

Уточніть, будь ласка, де можна знайти ваш мобільний додаток?

Або через наш сайт karatel.org.ua, або прямо в App Store чи Google Play. Якщо шукати через другий варіант, то зауважте, що назву треба вводити через «є» — Каратєль. Ми навмисно обрали таке написання. Це жарт і стьоб над російською пропагандою.

Про назву я теж хотіла запитати: це така іронія?

Так, звичайно. Ми навмисно обрали таке провокативне слово. Примітно, коли ми тільки запустили проект, про нас написала купа українських і російських ЗМІ. Останні інформували на кшталт: «На Украине появился Каратель». І що найцікавіше, написали: «И вроде бы идея хорошая, но что они преследуют, какую цель…». Заливши цю фразу незакінченою, щоб читачі самі додумували.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше