Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ про мобільний додаток «Каратєль»

21 Квітня 2017

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ представив інтерактивний сервіс «Каратєль» в Українському кризовому медіа-центрі.

Проект, який хочу вам презентувати, називається «Каратєль». І хоча назва трохи іронічна, але суть досить серйозна. Щодня в інтернеті, в соціальних мережах публікується безліч фотографій з порушенням прав громадян, з автомобілями, які припарковані на тротуарах, пішохідних доріжках, газонах. Такі записи набирають безліч репостів і лайків, але до притягнення до відповідальності доходить дуже рідко.

На нашу думку, це може бути через небажання чи невміння українців боротися за свої права або через певну юридичну безграмотність. Тому ми вирішили створити сервіс, щоб вирішити це питання: допомогти людям, буквально, в декілька дотиків на своєму мобільному телефоні, встановивши додаток, поскаржитися на майже будь-яке правопорушення. У нас там є і ями на дорозі, і автомобіль, припаркований з порушенням правил дорожнього руху, грубість чиновника, прострочені товари в супермаркеті тощо

Працює це таким чином: людина, яка хоче поскаржитися, робить фото або відео, що буде доказом порушення, додає мінімальну інформацію, яка необхідна для розгляду цього звернення. І всю цю інформацію через додаток направляє нам. Наші юристи опрацьовують цю інформацію і направляють звернення в той орган влади або приватну структуру (наприклад, супермаркет), яке будуть зобов’язані розглянути і усунути це порушення.

Не варто очікувати супершвидкої реакції, тому що це звернення буде розглядатися по Закону про звернення громадян, протягом одного місяця. Тому не одразу буде результат. Але коли ми отримаємо відповідь, то ми підвантажуємо цю відповідь у систему і людина у своєму додатку може ознайомитися з відповіддю на своє звернення.

Звертаю увагу, що інформація, яку надає людина, вона залишається анонімною. Щоб скористатися додатком, треба вказати свої персональні дані, але це виключно для того, щоб ми розуміли, що це реальна людина, а не якась фейкова заявка, щоб ми могли зателефонувати людині і уточнити якісь деталі за потреби чи впевнитися, що ця інформація є правдивою. Проте звернення до органів влади ми надсилаємо від імені нашої організації, тобто жодні персональні дані користувача не фігурують в цьому зверненні. Після того, як ми отримали відповідь і підвантажили в додаток, людина переглядає цю відповідь і може оцінити її, а, по суті, оцінити той орган влади, який надав цю відповідь — поставити палець догори або донизу. Таким чином ми формуватимемо рейтинг органів влади, які потім будемо публікувати. На нашу думку, така публічність буде сприяти тому, щоб державні установи і приватні організації обслуговували людей краще, уважніше розглядали ці звернення і вирішували ті проблеми, з якими ми будемо до них звертатися.

Цей додаток вже працює, його можна завантажити або напряму з App Store, з Google Play чи через сайт проекту karatel.101.ua. Звертаю увагу, що цей додаток безкоштовний, ми не плануємо його робити платним. Кожна людина може його використовувати.

Зрозуміло, що цей проект потребує фінансування. Цей проект ми робимо спільно з платформою «People’s Project», яка є ефективною краудфаундинговою платформою в Україні для збирання коштів. Вони вже частково підтримали цей проект, за рахунок чого ми створили цю систему: додатки під iOS та під Android і сервісну частину. Але, зрозуміло, що така робота потребує постійної підтримки — для утримання штату співробітників, для підтримки серверів, тому ми плануємо і надалі збирати кошти через цю платформу, щоб підтримувати цю систему.

Який додатковий тиск на державні установи та приватні структури плануєте учиняти? Які засоби задіюватимете?

Звичайно, інформацію про перебіг наших справ ми публікуватимемо в соцмережах — вже створені офіційні сторінки «Каратєля» у Facebook, Вконтакте та Інстаграмі. Якісь цікаві кейси ми будемо розкривати у форматі блогу. Будемо розказувати, як відбувається перебіг тих чи інших справ. Ми думаємо, що за рахунок публічності це буде працювати.

Які в додатку категорії, фільтри?

Наразі є 7 категорій по порушеннях: вимагання хабара, хамство, продаж простроченого товару, порушення правил паркування, куріння в закладах харчування, яма на дорозі та порушення благоустрою. Заповнивши цю форму, вказуєш, де це відбулось, додаєш фотографію, короткий опис порушення — мінімально інформації для того, щоб цю заявку розглянути і направити звернення. Якщо збільшуватиметься кількість правопорушень, можливо, з’являться нові категорії.

Скільки юристів з вами працюють? Скільки запитів ви зможете обробляти за один день?

Наразі обробляють звернення дві людини. Коли кількість заявок збільшуватиметься, зрозуміло, ми долучатимемо ще людей до обробки. Тому нам потрібні кошти на те, щоб розвивати проект і залучати більшу кількість співробітників, які зможуть обробляти ці заявки. Ми готові до тієї кількості, яка буде.

Яка пріоритетність?

По черзі, яка надходитимуть

Чи будете використовувати хештеги в соцмережах?

Так, вже використовуємо: #КаратиЛегко.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше