Новини

Результати моніторингу супермаркетів

16 Серпня 2016

Громадська організація «Фундація.101» з 11 липня по 14 серпня 2016 року проводила моніторинг супермаркетів по всій території України.

Для участі в проекті, через сайт організації, зареєструвалось 157 осіб, 123 з яких активно брали участь у інспектуванні магазинів. Робота здійснювалась людьми на безоплатній основі.

За період дослідження небайдужі громадяни здійснили 447 моніторингових візити та надіслали до ГО «Фундація.101» таку ж кількість онлайн-звітів. Під час перевірок було зафіксовано 153 випадки продажу зіпсованих м'ясних виробів, які продаються в охолодженому вигляді, що складає 34%, а також 134 випадки продажу прострочених товарів, що складає 30%.

До супермаркетів «Сільпо» громадські інспектори навідались 87 разів. У 61% випадків фіксувались факти продажу зіпсованих м'ясних виробів та у 54% випадків — факти продажу товарів, термін придатності яких минув.

Мережу магазинів «Фора» монітори відвідали 73 рази. Факти продажу зіпсованих м'ясних виробів фіксувались у 51% випадків, а прострочених товарів було 48%.

Третє місце посіла мережа «АТБ», яку перевірили 73 рази. Зіпсовані м'ясні продукти були у 37% випадків, а прострочки було зафіксовано 34%.

Також було перевірено магазини «ЕкоМаркет», «Ашан», «BILLA», «Велика Кишеня», «Лоток», «Фуршет», «Новус» та інші. Повні результати інспектування можна переглянути на інфографіці.

Результати моніторингу супермаркетів

ГО «Фундація.101» звертає увагу, що перевірка продуктів харчування у супермаркетах здійснювалась громадянами, які не мають спеціальної підготовки. Також не можна виключати потенційних фактів упередженого ставлення громадян до тих чи інших мереж супермаркетів, що, в свою чергу, могло вплинути на результати дослідження. Проте в більшості випадків наявні фото- чи відеодокази, які з високою вірогідністю підтверджують зазначене вище.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше