Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ про моніторинг КПВВ

19 Вересня 2015

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ в ефірі телеканалу «Еспресо» розповів про початок моніторингу контрольних пунктів в'їзду-виїзду у Донецькій області в рамках проекту «Прифронтова інспекція».

Зараз будемо говорити про дотримання прав людини під час перетину лінії зіткнення з Андрієм Богдановичем, правозахисником, який зараз у нас у студії. Добрий день, пане Андрію. Я так розумію, ви маєте безпосереднє відношення до певного проекту, який займається допомогою людям, які перетинають лінію зіткнення. Так?

Добрий день. Так, наша громадська організація «Фундація.101» спільно з офісом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Донецькою обласною військово-цивільною адміністрацією ініціювали проект «Прифронтова інспекція». Його завдання промоніторити дотримання прав людини при перетині лінії зіткнення, під час проходження громадянами контрольних пунктів в’їзду-виїзду, що прямують в сторону неконтрольованої території або навпаки убік контрольованої. Ми поставили собі завдання промоніторити ситуацію, чи дотримуються там прав людини, чи вимагають при перетині якісь хабарі з людей тощо. І друге завдання — це якраз забезпечити дотримання прав людини. Якщо ці права порушуються, то ми хочемо по завершенню моніторингу зібрати всю інформацію і передати її Уповноваженому з прав людини, Донецькій адміністрації, також надати рекомендації в СБУ, прикордонникам, як змінити цю пропускну систему, щоб права людини дотримувались.

Ви тільки розпочали моніторинг, але вже, я так розумію, є певні проблеми. Розкажіть, будь ласка, про них.

Всього є 6 пунктів в’їзду-виїзду в Донецькій та Луганській областях. З них два в Луганській і чотири в Донецькій. Проте з 6 контрольних пунктів постійно працюють лише два. Інші або постійно закриті, або перебувають періодично під обстрілом, тому закриваються. Тому постійно працює один під Артемівськом — називається «Зайцеве», і другий біля Волновахи — «Бугас». Ми на разі вже запустили моніторинг у такому пілотному варіанті саме під Артемівськом — з вівторка, 15 вересня, цього тижня. Вже монітори щодня від початку роботи контрольного пункту, який відкривається о 7 ранку, і до моменту його закриття, це о 16:30, постійно перебувають на території КПВВ. Вони стежать, як відбувається пропуск громадян через контрольний пункт, вираховують середній час перевірки однієї машини, приймають скарги від громадян, якщо в них є побажання щодо покращення пропускної системи, збирають їх і фіксують. У такому пілотному варіанті запущено моніторинг в Артемівську. Через два тижні, коли побачимо чи працює наша методологія, можливо, внесемо в неї якісь зміни, запустимося під Волновахою.

І от на разі, які актуальні проблеми у людей? Які їхні скарги?

По-перше, основні скарги — це великі черги. Але ситуація з цими чергами, в певній мірі, об’єктивна. Адже людей, які перетинають лінію зіткнення, дуже багато, черги досить великі. Проте ми засікали середній час перевірки одного автомобіля співробітниками Прикордонної та Фіскальної служб, і середній час не такий великий — близько 40-50 секунд припадає на один автомобіль. Можна сказати, що пропускний режим працює швидко. Однак при цьому машин у чергах дуже багато, це говорить про те, що справді велика кількість людей перетинає лінію зіткнення.

А куди більше? На яку територію?

Насправді, в обидва боки, тому що основний потік перетинаючих лінію зіткнення з неконтрольованої території, які їдуть зняти українські пенсії і придбати продукти харчування. Тому основна частина зранку їде з неконтрольованої території і після обіду повертається назад. Виходить, що перша половина дня черги убік контрольованої території, друга — убік неконтрольованої.

Чи постає питання, щоб збільшити кількість контрольних пунктів? Якщо черги залишаться великими, а з приходом осені людей побільшає... На вашу думку, чи будете ви моніторити ще інші точки перетину?

Як я сказав, загалом на території Донбасу є 6 контрольних пунктів. Але працюють лише два. Ті, які зачинені, не працюють з об’єктивних причин. Проте, якщо ситуація стабілізується і вони запрацюють, ми так само будемо моніторити і їх.

Так само біля цих контрольних пунктів відкрили логістичні центри. Щоб ви уявляли, як цей дорожній «коридор» виглядає: якщо їхати з контрольованої території, це контрольний пункт, який ми моніторимо, 30 км так званої «сірої» зони, яка фактично підконтрольна Україні, там навіть є деякі населені пункти, потім так звана «нульовка» (блокпост, де починається окупована територія). І от саме в цій «сірій» зоні завдовжки 30 км побудувала Донецька адміністрація логістичний центр. Це, по суті, ринок, де можна купити продукти й зняти пенсії. Проте на разі продуктів там не багато, люди не можуть придбати все, що їм потрібно.

А з чим це пов’язано? Підприємці бояться їхати туди торгувати?

Я не готовий відповісти в чому причина. Можливо, не всі підприємці, які хотіли б там торгувати, отримали можливість туди їздити. Ми поки ще досліджуємо. Припускаємо, що якби збільшити асортимент товарів у логістичних центрах, потік громадян, перетинаючих КПВВ, зменшиться. Відповідно зменшаться черги. Простіше буде перетнути лінію зіткнення.

Пане Андрію, скільки ще часу плануєте проводити цей моніторинг? І ті люди, які займаються цим моніторингом, вони якось спеціально одягнені? Як їх можна помітити?

Ми поки тільки-но розпочали моніторинг. У планах — як мінімум один місяц, можливо, збільшиться до трьох. На разі шукаємо можливість продовжити період моніторингу до трьох місяців. Моніторів можна легко впізнати: вони в білих футболках або светрах, в залежності від погоди, з написом «Фундація.101». В них так само є бейджі з іменами, з логотипом нашої організації. Окрім того, біля території КПВВ розміщено намет 2 на 2 метри, з нашим логотипом, його легко побачити здалеку.

Як можна до вас звертатися, якщо дійсно порушено права людини?

Можна прямо на контрольному пункті: підійти до нашої палатки і моніторів, залишити їм скаргу або пропозицію. Або через наш сайт — через розділ «Контакти», де розміщено нашу електронну адресу.

На сьогоднішній день чи були помічені факти здирництва чи неправомірні недозволяння перетину, так би мовити, кордону?

Насправді, коли ми готувалися до проекту, в нас були негативні очікування. Тому що люди нам скаржилися, що там є корупція, вимагають гроші за перетин тощо. І коли ми розпочали цей проект, в першу чергу, ми хотіли перевірити наскільки це відповідає дійсності. І, по-друге, якщо це правда, вжити заходів, аби цього не було. Але з першого дня моніторингу ми помітили, що не все так погано. На разі не було зафіксовано, аби прикордонники безпосередньо при перевірці документів вимагали гроші.

Можливо, через те, що ваші люди вдягнені в пізнаваний одяг, прикордонники поводять себе чемно? Не було такої думки?

Звичайно, цього не можна виключати. Але, наприклад, був один випадок, з яким ми стикнулися, і, як нам розповіли, це періодично буває. Людина їхала з боку неконтрольованої території, у неї в паспорті не була вклеєна фотографія у 25 років, їй відносно недавно виповнилося 25, через це ця особа не могла потрапити навіть на КПВВ, тому що, по суті, її паспорт був недійсним. Але логічно, що вона не могла вклеїти цю фотографію, адже перебувала на неконтрольованій території, де не працюють органи державної влади.

До речі, як виходять з такої ситуації?

Спочатку людину не пропустили, але потім, коли ми звернулися до керівника зміни на контрольному пункті, він це питання вирішив. На контрольному пункті є представник Координаційної групи, куди входить Прикордонна служба, Фіскальна служба, МВС, СБУ, Національна гвардія і Збройні сили. Ця організаційна група як раз відповідає за організацію цього пропускного режиму. І представник цієї Координаційної групи є на КПВВ. Лише після того, як ми направили людину до даної групи, вона там написала заяву, її перевірили по базі і ситуація вирішилася, її пропустили на контрольовану територію, аби вона змогла вклеїти цю фотографію. Однак на першому етапі, коли людина не знала, що їй робити, перетнути лінію вона не могла. Проблема в тому, що люди не інформовані. Можливо, варто встановити якісь інформаційні стенди, де описати типові проблеми, наприклад, при перетині. І, загалом, ми думаємо, що зробимо це або по завершенню повного моніторингу, або на якомусь етапі, коли побачимо, що є отакі типові проблеми, люди з оцим стикаються, як їм з цих ситуацій виходити. Тому, можливо, ми самостійно встановимо інформаційні стенди, якісь буклети розробимо з типовими ситуаціями.

От ви закінчите свою моніторингову місію. Хто далі буде стежити за тим, аби не порушувалися права людини?

Ми бачимо цю ситуація наступним чином: за цей місяць або три, якщо вийде, виявимо типові проблеми, розробимо рекомендації в Координаційну групу, намагатимемося поставити інформаційні стенди, в яких розповімо, що робити в типових ситуаціях. В першу чергу, за рахунок цього змінити ситуацію. По-друге, за час нашої присутності на КПВВ може відбутися, скажімо, злам цієї системи. Якщо корупційна складова присутня, то відбудеться її злам. Поки ми досліджуємо її наявність.

І наостанок. Якщо буде помічена корупція чи хабарництво, як діятимете далі? Можливо, якісь покарання чи попередження?

За результатами нашого моніторингу ми все, що фіксуємо, направляємо в МВС, СБУ, тобто всім представникам Координаційної групи. Також направляємо в офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, в Донецьку військову-цивільну адміністрацію. За результатами моніторингу проведемо прес-конференцію. Можливо, навіть не одну. Напевно, під час проведення моніторингу будемо публікувати попередні результати. Всі наші рекомендації надамо у відкритому доступі. Зрозуміло, якщо будуть зафіксовані корупційні факти, про них стане відомо громадськості.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше