Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ про поліцію

11 Липня 2015

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ взяв участь в ефірі на телеканалі «Еспресо», де разом з ведучою обговорив перший робочий тиждень нової поліції.

До нас у студію завітав Андрій Богданович, правозахисник. Поговоримо на тему поліції у Києві.

Пане Андрію, у вас особливий досвід відстежування роботи нового патруля. Що вже можете відзначити, підрезюмувати?

Як раз в перший день роботи поліції, це десь тиждень тому, я вирішив перевірити, як працює нова поліція. Вирішив викликати їх для фіксування якогось порушення. Тему обрав «продаж тютюнових виробів з рук», яка є досить неоднозначною. З одного боку, цим займаються бабусі, яких всім шкода. Але, насправді, це досить неприємна тема, тому що 80% сигарет, які купують неповнолітні, продаються саме в такій спосіб цими бабусями. Зазвичай, і минула міліція, і звичайні громадяни вже не звертають на них уваги, бо вважають, хай вони цим займаються, адже живуть на одну пенсію.

Я вирішив перевірити, як буде діяти нова поліція. Зафіксував подібне порушення і викликав їх. Але тут би хотів ще на дещо звернути увагу. Стара міліція дуже часто «кришувала» цих бабусь. І коли ти викликав стару міліцію і вони приїжджали, то складали протокол не за ст. 156 Кодексу про адмінправопорушення (передбачає конфіскацію товару), а за ст. 160 (конфіскація товару може бути, а може і не бути). «Кришуючи» цих бабусь, стара міліція спеціально складала за цією статтею, щоб потенційно ця бабуся отримала лише штраф.

Тому вирішив подивитися, як діятиме нова поліція. Подзвонив. Після того, як був призначений патруль, нова поліція приїхала через шість хвилин після його призначення. Досить оперативно. Вони поспілкувалися з цими порушницями і кудись поїхали. Я був трохи розчарований, чесно кажучи, тому що порушення нікуди не поділося. Однак продовжив чекати ще якийсь час. Але ніхто не приїжджав. Пройшло вже хвилин 40 після початку мого експерименту. Я вдруге набрав 102. Знов ніхто не приїжджав. Після цього я чекав ще близько години, а потім набрав 102 втретє.

Через деякий час приїхав ще один патруль. Вони поспілкувалися з бабусями, ті забрали свої речі й пішли. Тобто перестали продавати тютюнові вироби. Я підійшов до поліцейських, щоб спитати, чому, по-перше, не було оперативного реагування на це правопорушення і не було складено протоколу. Вони пояснили, що та адреса, за якою було здійснено виклик, входить до їхнього квадрату, за який вони відповідальні. Під час першого виклику вони були в іншому місці, де складали протокол, начебто по ДТП, я вже точно не пам’ятаю. Перший патруль, відповідальний за сусідній квадрат, приїхав просто підмінити їх, аби оперативно відреагувати на виклик. А не склали протокол, тому що, в першу чергу, зараз бачать своїм завданням не каральну функцію, а саме упередження порушень, щоб не було відрази у громадян до нової поліції. Тільки в крайніх випадках, коли дуже серйозне правопорушення, вони затримують чи складають протокол.

Досить оптимістично виглядає, принаймні з вашої розповіді. Цікавий експеримент. В продовження теми. Мер Києва Віталій Кличко наполягає на тому, щоб патрульна поліція допомагала боротися із «стихійною» торгівлею. Але прем'єр-міністр сумнівається у правильності цієї думки. Як вважаєте, чому дисонанс зараз між мером і прем’єром у цьому питанні?

Я, взагалі, вважаю, що на дрібні порушення треба звертати увагу. Тому що є теорія «розбитих вікон», коли люди бачать, що навколо них кояться дрібні правопорушення, на які ніхто не звертає уваги, за них ніхто не несе покарання, то люди розслабляються, відчувають вседозволеність, починають самі робити дрібні правопорушення. Потім починають робити серйозніші правопорушення тощо.

«Стихійна» торгівля, яку ми всі навколо бачимо, відноситься до дрібних правопорушень, але з нею треба боротись.

Чи потрібно з нею боротись саме новій поліції?

Це їхнє пряме завдання. Вони патрулюють місто, по суті, це їхнє основне завдання, зокрема боротьба зі стихійною торгівлею. Зрозуміло, що, напевно, треба дати цим бабусям можливість торгувати в іншому місці, на ринках. Треба створити їм умови. Це, може, і є завданням місцевої влади. Однак не варто дозволяти їм торгувати де завгодно, розуміючи, що це незаконно, що вони стоять у вас прямо під ногами, коли ви йдете на зупинку, займають тротуар.

Вам не здається, що вже зараз з’являється деякий дисонанс між новою поліцією і старого формату міліцією? Ми-от фіксуємо все більше конфліктних ситуацій. Чому така різниця у ставленні до своєї роботи і в її виконанні? Адже за одну справу, врешті, працюють. Це питання цікавить багатьох українців.

Насправді, думаю, не за одну справу вже, вони звикли жити по старих правилах і діяти у своїх корисних інтересах. Зрозуміло, це стосується не всіх міліціонерів. І серед старих міліціонерів є адекватні гарні люди, цього заперечувати не можна. Але більшість з них живе за старими правилами, в якихось своїх корисних інтересах використовує службове становище. І, зрозуміло, що прихід нових людей, які взагалі не з системи, — це люди з інших професій, іншого складу характеру і мислення, вони незаплямовані негативним досвідом старої міліції.

Якщо я правильно розумію, ті, хто служили у старій міліції, не можуть працювати у новоствореній поліції? Це буде тотальна люстрація.

Ні. Там, начебто, серед патрульних поліцейських є ті, хто раніше працював у міліції. Не було, начебто, жодних обмежень щодо того, щоб вони не могли подавати свої заявки і брати участь у відборі. Просто, наскільки я розумію, їх там невелика кількість. У будь-якому випадку, патрульна служба — це лише один невеличкий на даний момент підрозділ. Зрозуміло, що зараз мають оновлюватись і дільничні інспектори, і слідчі тощо. Взагалі має відбутись реформа правоохоронної системи, якщо ми хочемо жити в новій країні. І ось старі правоохоронці відчувають свій близький кінець, певну конкуренцію з боку нових людей.

Як зробити так, щоб принаймні ці кілька місяців до міцної реформації правоохоронної системи, ці два угрупування працювали за єдине? Чи можна якось знайти компроміс?

Думаю, все одно якісь сутички будуть. Це різний склад мислення й характеру. До речі, забув розповісти. У тому експерименті, який я проводив, поки довго чекав на приїзд патруля, вирішив набрати номер чергового, який прислали мені в смс, після того, як я звернувся на 102. Це був телефон райвідділку старої міліції. Коли я туди подзвонив і запитав у чергового, чому не приїхав ще один наряд поліції, то він сказав, що вони їм не підпорядковуються, і кинув трубку. Була відчутна певна відраза до нових поліцейських, що це взагалі інші люди, ледь не з іншої планети. Тобто ця конфронтація точно є. І я думаю, поки вона лишатиметься. Тому найкраще зараз якомога швидше оновити всі правоохоронні органи. Не тільки патрульних, але й слідчих, чергових у частинах тощо.

Як ви вважаєте, поки сваряться стара міліція і нова поліція, чи не буде сплеску криміногенної ситуації в країні?

Звичайно, такі випадки можуть бути. В соцмережах писали, поліцейські привозять затриманих у райвідділок, райвідділок їх відпускає. Тому, на мою думку, тут має бути чітка позиція міністра внутрішніх справ. Якщо стара міліція не виконує свої обов’язки, то має бути жорстка реакція — звільнення керівників, а також тих, хто чинить спротив новій поліції.

Вчора відбувалася розширена колегія МВС, розглядалися, в тому числі, й питання відносно поліпшення стану правопорядку, громадської безпеки. Також говорили про реформування правоохоронних органів. І президент країни, і прем’єр, і міністр внутрішніх справ досить схвально говорили про перші дні роботи нової поліції. Окрім того, президент наголосив на тому, що буде наполягати, аби очільником нової поліції запросили Еку Згуладзе. Як думаєте, які перспективи чекають на нову поліцію за таким головуванням?

Вважаю, це гарним рішенням. Ека створювала нову поліцію. Якщо вона очолить це відомство, то буде добре. Я б хотів звернути увагу, що зараз у громадян дійсно дуже великий кредит довіри до нової поліції, але відповідно дуже велика увага прикута до неї. Навіть завищені очікування. Важливо на даний момент, щоб нова поліція виправдала цей кредит довіри, не зіпсувалась. Зрозуміло, люди набрані не з правоохоронної системи, і вони пройшли лише тримісячний курс навчання. Всьому навчитись за цей час неможливо. Вони можуть інколи діяти не дуже професійно, чогось не знати. Але якраз зараз вони здобувають цей досвід. Ми маємо дати їм певну фору для накопичення досвіду. Але, у свою чергу, поліція має виправдати отриманий кредит довіри. Якщо зараз вони будуть робити не дуже коректні вчинки, то всі зневіряться в неї. У людей і поліцейських опустяться руки. Тому важливо, щоб у нової поліції керівник був відповідний, який зможе коректно організувати роботу.

Ви також обізнані у процесах протидії корупції. Можливо, у вас є якась інформація про корупційні схеми нової поліції?

На даний момент нічого такого не було. Вони лише тиждень працюють. Я дуже вірю в те, що вони — люди нової генерації, не будуть брати хабарі. Зрозуміло, що можуть бути виключення. Навіть у США у правоохоронних органах є люди з не дуже світлими поглядами і думками. Ясно, що серед наших поліцейських потенційно можуть бути люди, які прийшли з корисними мотивами. Але на це має бути швидка реакція керівництва. Щоб таких людей швидко звільняли. Аби не зіпсувати саму ідею оновлення поліції.

Скільки має заробляти полісмен, щоб корупція була не про нього, як ви думаєте? І скільки заробляють нові поліцейські?

Якщо не помиляюся, то зарплати в них до десяти тисяч гривень. На ці гроші прожити в Києві можливо. Може, це не суперзарплата, щоб ні в чому собі не відмовляти, але за такі гроші можна уникати хабарів. Зрозуміло, щоб не було корупції, має бути гарне матеріальне забезпечення, людина має, по-перше, гідно жити, а по-друге, боятися взяти цей хабар, тому що може втратити роботу. Тобто не лише страх перед адміністративним чи кримінальним покаранням, але й втрата можливості працювати в цій сфері.

Як гадаєте, одна із складових успіху нової поліції може полягати у гендерному складі? Жінок досить багато в нових патрулях. Це позитивна тенденція загалом?

На мою думку, так. Жінки можуть не менш ефективно себе проявляти в цій роботі. Чому б ні. Я вважаю, що це позитивно.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше