Новини

Андрій БОГДАНОВИЧ взяв участь у ефірі espreso.tv

7 Липня 2015

Голова громадської організації «Фундація.101» Андрій БОГДАНОВИЧ взяв участь в ефірі на телеканалі «Еспресо», де розказав про роботу нової патрульної поліції та про свій досвід спілкування з нею.

У нас на зв’язку один з представників «Платформи знищення корупції» Андрій Богданович, який тестував у перші дні роботу патрульної поліції. Андрію, добрий день. Для наших глядачів розкажіть, будь ласка, про тестування, яке ви влаштували патрульній поліції Києва.

Доброго дня. У перший день роботи я вирішив перевірити, наскільки ефективно вона діє. Я обрав, на мою думку, важливу і неоднозначну проблему — продаж тютюнових виробів з рук.

Неоднозначну, тому що зазвичай цим займаються бабусі, яких усім шкода, про яких кажуть, що вони змушені цим займатися, адже виживають на одну пенсію. Хоча насправді, 80% цигарок, які купують неповнолітні, продаються саме в такий спосіб. Тому я зосередився на такому випадку. Більш того, «стара» міліція, оскільки сама дуже часто «кришувала» цих бабусь, приїжджаючі на виклики, складала протокол не за статтею 156 Кодексу про адмінправопорушення (стаття 156 передбачає не тільки штраф, але й обов’язкову конфіскацію товару), а за статтею 160 (торгівля в неустановлених місцях, яка могла бути зі штрафом і конфіскацією товару або без конфіскації), і відповідно суди дуже часто конфіскацію товару не робили, і міліція таким чином прикривала бабусь.

Коли я зафіксував подібний випадок, подзвонив на 102. Мені одразу прийшло повідомлення, що звернення зареєстроване, а сам патруль призначили десь через 13-15 хвилин. Друге повідомлення про призначення патрулю прийшло не одразу. Але після того, як був призначений патруль, десь через 6 хвилин приїхав наряд поліції. Вони підійшли до бабусь, поспілкувались і кудись поїхали. Чесно кажучи, був трохи розчарований, адже, по суті, правопорушення продовжувалось. Проте продовжив чекати. Коли пройшло хвилин 40 з моменту мого дзвінка, ніхто з поліції вже не приїжджав. Я знов подзвонив на 102, знову повідомив: що є правопорушення, що нічого не відбулося — наряд приїхав і поїхав. Після цього продовжив чекати. Більше ніхто не приїжджав. І десь після того, як пройшла година з моменту мого першого дзвінка, я втретє набрав 102 і повідомив про це правопорушення.

Я вже чекав близько півтори години. Вирішив вже згортати своє тестування. Як тут приїжджає ще один наряд, підійшов до бабусь, поговорив з ними, вони зібрали речі та пішли. Я підійшов до поліцейських, просто щоб запитати, чому так відбулося, розпитати загалом про їхню роботу в перший день. Вони пояснили, що в момент мого першого дзвінка, були на іншому випадку, начебто по правилах дорожнього руху складали на когось протокол. Відзначу, що саме цей наряд відповідальний за той квадрат, за якою адресою був цей виклик. Звільнившись, вони одразу приїхали сюди. А наряд, який приїхав першим, просто підміняв їх. Тому, аби оперативно відреагувати на виклик, той наряд підмінив і приїхав так швидко.

Чи дізналися ви, чому на них не склали протокол?

Так, тому що першочерговою задачею, як мені пояснили працівники поліції, вони зараз бачать упередження правопорушень, а не каральну функцію. Це не стосується правил дорожнього руху, якщо хтось порушує. Але в таких випадках, щоб не було відрази в громадян до поліції в цілому, вони вирішили на цих бабусь протокол не складати, попередити, пояснити що такого робити не можна. Тобто таким чином вплинути.

І, наостанок, скажіть, таке тестування зіпсувало ваше враження про нову патрульну поліцію?

Насправді, ні. Я особисто оцінюю позитивно їхню роботу. Досить швидко відреагували вперше. Зрозуміло, що ще є якісь певні накладки, оскільки це перший день їхньої роботи. Але у мене великий кредит довіри до них.

Андрію, у нас в студії перебуває директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко. У вас є змога у нього щось запитати або попросити.

Так, дуже добре. Артеме, доброго дня. По-перше, у мене є питання. Оскільки зараз поки що закон про національну поліцію не підписаний президентом, то на підставі чого зараз діє нова поліція? Як я розумію, наразі вони оформлені як стара ППС, умовно кажучи.

І друге як побажання. В соціальних мережах зокрема, теж обговорювалося, що зараз поліціанти постійно їздять з синіми проблисковими маячками, що в нічний час дуже сліпить очі.

Артем Шевченко: На це зауваження я вже відповідав. Не стільки шкоди від цього блимання щодо сліплення, як від того, що зловмисник, який поруч, може або скоїти злочин, його не стримає потенційна присутність поліції поруч, або водій може грубо порушити правила дорожнього руху і створити аварійну небезпечну ситуацію. Такою ж логікою ми послуговуємося і щодо правопорушень з нелегальною торгівлею.

АШ: Відповім про законодавче забезпечення. Зараз вони — співробітники органів внутрішніх справ, співробітники міліції — виконують свою роботу згідно закону про міліцію. Тому вони абсолютно повноважні, їхні дії абсолютно законні, всі їхні протоколи та документи абсолютно юридично повноцінні. Я не бачу тут проблем, які пов’язані винятково з невеличким терміном на підписання закону президентом і публікуванням його в офіційній пресі Верховної Ради. Але, погодьтеся, цей, я сподіваюся, не дуже великий термін, по суті, не дуже суттєва пересторога для того, щоб міліція в статусі поліції почала робити роботу згідно тих планів, які були. Цей період можна вважати тестовим, але він як раз і піде на те, щоб їх впізнали, вони впізнали свої райони, свої квадрати і вулиці. До них звикли, вони звикли. Коротше кажучи, втягнулися в свою роботу. Не бачу тут якихось особливих перешкод. Або якоїсь шкоди, яка могла б бути нанесена ось цим нетривалим зволіканням із публікуванням закону.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше