Новини

Навантаження на контрольні пункти у січні-листопаді 2015 року

3 Грудня 2015

На основі даних, наданих Державною прикордонною службою України, громадська організація «Фундація.101», в рамках реалізації проекту «Прифронтова інспекція», створила інфографіки щодо динаміки переміщення людей через контрольні пункти в'їзду-виїзду у Донецькій області в бік території, що підконтрольна Україні, та в зворотньому напрямку, на тимчасово окуповану територію.

Ближче до другого півріччя навантаження на КПВВ «Новотроїцьке» суттєво зросло. Якщо з січня по травень середня кількість людей, які перетинають контрольний пункт в кожному з напрямків, становила приблизно від 18 до 30 тисяч, то з червня ця кількість збільшилась — стала приблизно від 43 до 100 тис. на місяць. Піки навантаження припадають на жовтень та листопад 2015 року.

КПВВ «Новотроїцьке»

На КПВВ «Зайцеве» спостерігається аналогічна динаміка. З січня по травень середня кількість людей, які перетинають контрольний пункт, становила від 10 до 30 тис. на місяць. З червня спостерігається значне збільшення — від 50 до 100 тис. людей в кожному з напрямків із піками навантаження на липень та листопад цього року.

КПВВ «Зайцеве»

Таким чином, ми бачимо, що навантаження на кожен контрольний пункт невпинно зростає, попри розширення пропускної спроможності (наприклад, реконструкція КПВВ «Зайцеве» в серпні та КПВВ «Новотроїцьке» в жовтні), а отже ключем до вирішення проблеми з великими чергами є відкриття додаткових КПВВ та застосування інших заходів з метою задоволення потреб населення, яке здійснює короткотривалі подорожі на підконтрольну територію (наприклад, збільшення ефективності роботи логістичних центрів, що збудовані в так званій «сірій» зоні між блокпостами першого та другого рубежів).

Також з інфографіки видно динаміку збільшення кількості людей, що їдуть на окуповану території в порівняння з кількістю людей, що виїжджають з неї.

Так, якщо в середньому за рік кількість людей, що перетинала лінію розмежування в один та в інший бік протягом одного місяця була приблизно однаковою (середня різниця від 1 до 4 тис.), то в липні-вересні спостерігається суттєве зростання кількості людей, що повертаються на тимчасово окуповану територію: в липні — на 15 тис., в серпні — на 31 тис., у вересні – на 35 тис. В той час як в жовтні «баланс» між кількістю людей, що подорожують в обидва боки відновився, в листопаді кількість людей, що повертаються на тимчасово окуповану територію знову збільшилась – на 28 тис. людей більше в’їхало на тимчасово окуповано території, ніж виїхало звідти.

В цілому, протягом зазначеного періоду через КПВВ «Новотроїцьке» на окуповану територію виїхало 545,3 тис. людей, а повернулось на контрольовану — 469,2 тис. В той же час через КПВВ «Зайцеве» на окуповану територію виїхало 492,9 тис. людей, а повернулось — 450,1 тис.

Така тенденція може бути пов’язана з відносним затишшям бойових дій. Попри те, що інколи обстріли ще відбуваються, деякі вимушені переселенці ризикують повертатись в свої домівки. Загалом, лише в Донецькій області, за даними військово-цивільної адміністарції, зареєстровано 640 тис. вимушено переселених осіб.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше