Новини

Державна прикордонна служба відреагувала на звіт організації

22 Квітня 2016

Громадська організація «Фундація.101», підсумувавши свою роботу на двох контрольних пунктах в’їзду-виїзду в Донецькій області — «Зайцеве» і «Новотроїцьке» — в рамках проекту «Прифронтова інспекція», направила свій звіт до Міністерства оборони, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби, Національної гвардії України та Адміністрації Президента України.

Від більшості відомств ми отримали досить прогнозовані відповіді: або це не в їхній компетенції, або наші рекомендації розглянуто і нам вдячні за небайдужість. Однак один лист приємно вразив. В ньому Адміністрація Держприкордонслужби доводить до відома, яких вже вжито заходів для вдосконалення функціонування вказаних КПВВ після ознайомлення та аналізу нашого звіту.

Однією з проблем, на яку звертали увагу експерти ГО «Фундація.101», було скупчення людей на «нульовому» блокпосту. Як роз’яснили в Держприкордоній службі, «на сьогодні це питання врегульовано у зв’язку із запровадженням руху автобусів, які курсують між КПВВ та блокпостом першого рубежу з метою перевозки пасажирів, які перетинають лінію зіткнення». Також за розпорядженням першого застуника ДПСУ було проведено службове розслідування та за його результатами заборонено виставлення додаткових нарядів прикордонників між КПВВ та блокпостами першого рубежу, що має зменшити черги.

Щодо питання «перетину лінії зіткнення дітьми», коли батьки не знають про документальні нюанси, з якими можуть зіткнутися, повертаючись на непідконтрольну територію (коли потрібні обидва батьки або довіреність від того з батьків, хто відсутній), у прикордонному відомстві запевнили, що їхні співробітники, «які здійснюють пропускні операції у КПВВ, додатково роз’яснюють їм [батькам/опікунам з неповнолітніми дітьми, виїжджаючими з неконтрольованої території] правила перетинання лінії зіткнення дітьми», як і радила ГО «Фундація.101» у своєму звіті. Окрім того, ДПСУ нагадала про інформаційні стенди на в’їзді та виїзді до контрольних пунктів, на яких викладена інформація про порядок перетину лінії розмежування громадянами, зокрема неповнолітніми особами.

На грубе ставлення з боку співробітників перевіряючих органів та хабарництво в Державній прикордонній службі України відповіли, що «по всіх випадках звернень проводилися ретельні перевірки». Додатково надано аналіз допущених порушень і негативів, виявлених під час здійснення пропускних операцій на КПВВ «Новотроїцьке» протягом 2015 року і першого кварталу 2016 року, а також результати проведення службових розслідувань щодо цього. Так, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 офіцерів, 25 військовослужбовців за контрактом та 1 військового було звільнено з лав ДПСУ.

Для зменшення великих черг і тривалості часу проходження лінії зіткнення та контрольних пунктів в’їзду-виїзду прикордонники застосовують режим «реверсного руху», тобто пропускають по вільних смугах протилежного напрямку, організовано виставлення більшої кількості прикордонних нарядів на КПВВ, проведено заходи по відкриттю КПВВ «Золоте», який має знизити пасажиро-транспортний потік на інших контрольних пунктах.

Решта питаннь, які піднімалися в нашому звіті, — замінування узбіч, пусті логістичні центри, опір спостерігачам з боку перевіряючих органів — до компетенції Державної прикордонної служби не належать, зауважили наостанок аналітичного звіту прикордонники.

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року
5 Листопада 2018

КАРАТЄЛЬ рейтингує: жовтень 2018 року

За оцінками користувачів додатку

Детальніше
Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства
8 Жовтня 2018

Відкрите звернення інститутів громадянського суспільства

До Уповноваженого ВРУ з прав людини

Детальніше